Anekdotes en (sterke) verhalen
Mijn unieke baret. Door mar Henk Buijtelaar, lichting 70-1
Een aantal lichtingen in de jaren 60 en 70 droeg niet de mooie donkerblauwe baret maar de bekende platte pet. Bij diensten waarbij de overall of het gevechtspak gedragen werd, droegen de mannen het bollenpetje.
Marechaussee Buijtelaar:
Voor wat betreft ons hoofddeksel, was een aantal mannen van lichting 69-6 en 70-1, waaronder Ton de Ridder en ondergetekende, de enigen van die lichtingen die een baret droegen! Omdat de platte pet bij een veldoefening niet echt lekker zat (zweten, rode striem op het voorhoofd, enz.) waren een paar van ons op het idee gekomen om zelf een baret te "ontwerpen". Na lang wikken en wegen of we dit wel konden maken, zijn wij naar de PSU-winkel in Harderwijk gereden. Daar aangekomen kochten we een paar zwarte baretten, blauwe pads en marechaussee-emblemen. Terug in Nunspeet en 15 minuten fröbelen later waren de eerste marechaussee- baretten een feit!
De "officiële" ingebruikname zou plaats vinden op het Walsrode Dreieck. Tjonge, wat zat dat lekker op je hoofd. Helaas duurde de pret niet lang, want juist op deze dag vond een officier van de MID het nodig bij ons te komen navragen of wij nog spionnen hadden gezien (auto’s met Oost–Europees kenteken). Onmiddellijk gevolgd door de tweede vraag sinds wanneer de Marechaussee baretten droeg? Een van ons, ik weet niet meer wie, reageerde zeer snel en alert met de opmerking dat dit een eerste test was en zonder verdere vragen en/of commentaar vervolgde deze officier zijn weg. Wij waren zeer gelukkig dat dit zo was afgelopen maar een officier van de MID blijft een officier van de MID en bij terugkomst in Nunspeet werden wij direct op het matje geroepen. Wat de sanctie was weet ik niet meer, maar de baretten zijn nooit meer tijdens een oefening gedragen. Tot op heden heb ik echter de baret nog steeds in mijn bezit.