Anekdotes en (sterke) verhalen
Centimeterwerk in Seedorf taboe. Door mar Willem van den Elskamp, lichting 67-1
In het onderschrift bij één van de recente foto’s op deze leuke site las ik dat één van de marechaussees zijn centimeter om zijn nek had om zijn 'laatste 150 poepie-days' af te tellen.
Uiteraard kenden we ook in Seedorf in de jaren '67/'68 deze lollige traditie. Echter, de luitenant stelde het niet op prijs als dit ritueel van de dienstplichtige marechaussees dagelijks met al te veel aplomb werd uitgevoerd. Ter verhoging van de feestvreugde werd er in het weekend (we zaten vijf weken aan één stuk in Seedorf en mochten dan één week naar huis) nog wel eens een biertje over de afgeknipte centimeters gegooid. Eerste luitenant Van der Ham vond dat dit eigenlijk niet door de beugel kon. Zijn standpunt valt best te billijken.
Voor een goed begrip moeten we ons even verplaatsen naar het legeringsgebouw van eerste peloton van het 41e Maresk in Seedorf eind jaren zestig. Op de begane grond bevinden zich de kantoren van de luit, de opper, de kantoren van de 'politiedienst' plus het washok voor de dagelijkse/wekelijkse/maandelijkse (?) schrobbeurt.
Op de eerste verdieping zien we vijf slaapkamers met elk vijf bedden plus de passantenkamer met drie stapelbedden. In de passantenkamer brengen af en toe collega’s uit Nederland, die een paar dagen in Seedorf moeten werken, de nacht door.
In de vijf slaapkamers kom je binnen via de deur (gek hè?). Rechts van die deur staat een bed, dan staan er twee bedden langs de muur en twee bedden voor de ramen. Totaal dus vijf bedden per kamer. Met als tweede conclusie dat het hele MP-bolwerk in Seedorf uit 25 dienstplichtige marechaussees bestaat.
Kameroudste
Als nieuwkomer (filler) in Seedorf krijg je het bed naast de deur toebedeeld. Naarmate je langer in Seedorf bent, en er nieuwere lichtingen bij komen, schuif je een plek op. Eerst krijg je een bed langs de muur. Uiteindelijk, als je tot de oudere lichtingen behoort, beland je voor het raam. Als je eenmaal van de oudste lichting bent, word je automatisch benoemd ('bevorderd' noemden we dat gekscherend, het is toch een vorm van carriére maken …) tot kameroudste.
Waarbij je er ook verantwoordelijk voor bent dat de kamer er te allen tijde picobello uitziet. Wat ook inhoudt dat de parketvloer regelmatig gepoetst wordt met de daarvoor beschikbare boenmachine. Voor dat klusje wijst de kameroudste altijd de filler aan. Zo ging dat namelijk ook toen hij een klein jaar geleden zelf filler was.
Plantonwacht
Nou was er bij de dienstplichtige manschappen in Seedorf niet of nauwelijks sprake van 'rangen en standen'. Fillers en andere jonge lichtingen werden wel regelmatig ingedeeld voor bardiensten en werden vaker dan de oudere lichtingen 'veroordeeld' tot de plantonwacht (24 uur wacht achtereen, maar je mocht na middernacht wel naar bed in het plantonkantoor).
Daarentegen werden de oudste lichtingen van de tweede klassers regelmatig als 'DD' aangewezen. (We kenden in Seedorf geen 'wachtmeester van de week', maar een tweede klasser werd voor één of meerdere dagen benoemd tot 'DienstDoend Wachtmeester van de Week', kortweg 'DD').
Hakkies maken
Door het ritueel om de laatste 150 poepie-days weg te knippen, dreigde nu echter de collegialiteit enigszins op scherp te komen staan.
Naar verluidt was het voorheen wel eens voorgekomen dat de kameroudste en de eventuele andere 'slapies', die al aan hun laatste 150 dagen waren begonnen, de kamergenoten lieten aantreden: in de houding staan en salueren, terwijl de ouwe stomp(en) weer één dag van de 150 afknipten.
Dit 'hakkies maken' leek de luitenant niet bevorderlijk voor de collegiale sfeer op de kamers. Dus stelde hij een verbod in op dit soort praktijken.
Betekende dit dat niemand meer aan centimeter-knippen deed? Nou, nee. Iedereen die aan zijn laatste 150 dagen in Seedorf was begonnen, had wel zo’n centimeter in zijn kast. Alleen gebeurde het afknippen dus in stilte of alleen met een kamergenoot die ook aan zijn laatste 150 dagen bezig was. Daar mocht dan wel weer een biertje op gedronken worden, mits je geen dienst had.