Anekdotes en (sterke) verhalen

Patrouille in klooster Tegelen. Door mar Pierre van Eijnatten, lichting 54-1

TrappistenbierIn 1955 werden sommige dienstplichtige marechaussees na de opleiding op het Depot gedetacheerd bij brigades. Daar leerden ze van de beroepscollega’s het werk in de praktijk. Mijn detachering was op de brigade Venlo/Blerick.
Op een dag zou ik patrouille lopen. Het was bloedheet en ik werd met een ‘beroeps’ naar Tegelen gestuurd Het was bij patrouilles gebruikelijk dat er een punt werd afgesproken waar je op een bepaald tijdstip aanwezig moest zijn om gecontroleerd te kunnen worden.
Tijdens onze patrouille was dat bij de tuinmuur van het klooster op de hoek. ‘Op tijd en plaats’, zoals dat zo mooi in processen verbaal behoorde te worden vermeld, stonden wij in ‘hallucinatoire toestand’ van de hitte te bedenken hoe lekker een glas koel trappistenbier zou zijn dat achter die muur gebrouwen werd! Een café werd door de paters niet geëxploiteerd! Ik kreeg een van mijn ingevingen. Ik stelde mijn compagnon voor, dat ik mij zou gaan aanmelden als pater voor na de dienst.
Het was toch logisch, dat ik dan eerst met het gebouw en de gewoonten zou kennismaken. Mijn compagnon, niet katholiek, vond het een goed idee maar vond het eigenlijk maar een waagstuk.
We trokken aan de bel en hoorden het galmen in de holle gangen. Eerst ging er een luikje in de deur open. Toen ik duidelijk had gemaakt welke aspiraties ik had, ging de kloosterdeur voor ons open en werd de abt gehaald.
Hij heette ons welkom en was kennelijk blij met onze komst. Hij had er volledig begrip voor dat ik eerst wel eens een kijkje in de keuken wilde nemen en was bereid een rondgang door het klooster te maken. En dat was onze bedoeling, want dan zouden we ook vast in de brouwerij komen. Hoe dichter we bij ons doel kwamen hoe groter onze dorst werd. Maar van een brouwerij sprak de abt niet, nog lang niet! Eerst gingen we naar de kamertjes, waar gebeden en overnacht werd door de paters. De kapel werd bezocht en het daarbij behorende schema toegelicht: om 04.00 uur uit bed voor het eerste gebed, dan om …. etc. Heel gezellig!
We bezochten de keuken, de eetzaal, de biblotheek, de ontspanningsruimte …. het bleef maar duren. Eindelijk verlieten we het gebouw. We waanden ons op een boerenerf. En inderdaad de paters boerden ook en niet zo’n beetje. Er werd graan geteeld, groenten, aardappelen, enz. verbouwd. We waren inmiddels al langer dan een uur in het klooster.
We waren uitgeput en uitgedroogd. Toch ging de rondleiding voort. In de timmerwinkel werd ons uitgelegd, dat de timmerman zelfs de karrenwielen zelf maakte. Daarna kwam er naar ons oordeel toch schot in de rondleiding. De abt sneed het onderwerp aan, waarvoor we waren gekomen. Terwijl we in de richting strompelden van twee hele hoge hangdeuren, lichtte de abt toe dat achter die deuren vroeger door de paters ook bier gebrouwen werd! Mijn maat keek op zijn horloge en meldde de abt, dat wij op tijd buiten op de plaats moesten zijn De abt sprak de wens uit dat ik mij t.z.t bij hen zou aansluiten. "Zonder die brouwerij kom ik niet naar hier" dacht ik bijna hardop!



 

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems