Herkent u iemand op een foto, of wilt u reageren op een van de foto's? Stuur dan even een email naar MarechausseeNostalgie en de webmaster zorgt ervoor dat uw reactie bij de foto wordt gezet.

 

Indië

Op 17 augustus 1945 riepen de Indonesische nationalisten de onafhankelijke Republiek Indonesië uit. In de strijd die volgde zette Nederland meer dan 200.000 militairen in: ruim 170.000 (Indisch-)Nederlandse en ruim 35.000 inheemse (Indonesische). Het doel was om een geleidelijke dekolonisatie onder Nederlandse leiding af te dwingen. Een groot deel van de naar Nederlands-Indië uitgezonden militairen was dienstplichtig of oorlogsvrijwilliger: respectievelijk 95.000 en 25.000. Gemiddeld waren zij drie jaar onder de wapenen.

Om bij deze Expeditionaire Macht ook over politie-eenheden te kunnen beschikken werden dienstplichtige marechaussees onder de wapenen geroepen en geformeerd tot eenheden, geschikt voor het verrichten van zowel militaire als burger-politiediensten. Aangekomen in Nederlands-Indië werden de in Nederland opgeleide marechaussees samengevoegd met het reeds in Indië werkzame MP-personeel, bestaande uit KNIL- en KL-militairen. Deze mengelmoes (tjampoer) van beroeps-, dienstplichtig en reserve-personeel werd vaak, meestal goedmoedig spottend, betiteld als Marechéplissie, koddebeiers of kalkemmers. Het geheel werd door generaal S.H. Spoor onder eenhoofdige leiding gebracht en kreeg de officiële benaming Korps Militaire Politie/Koninklijke Marechaussee (KMP/KMar). Dit Korps verrichtte van 1945 tot in 1951 onder vaak moeilijke omstandigheden en in een onzeker politiek klimaat alle voorkomende burger- en militaire politiediensten in geheel Nederlands-Indië/Indonesië.

De samenstelling van de Nederlandse troepenmacht was als volgt:

* Koninklijke Landmacht: 120.000 militairen
* Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL): 70.000 militairen
* Koninklijke Marine: 15.000 militairen

Op 27 december 1949 eindigde het grootschalige conflict met de Nederlandse erkenning van de Indonesische onafhankelijkheid. Er waren toen bijna 6.000 militairen in dienst van het Koninkrijk om het leven gekomen. Ruim 150.000 militairen keerden terug naar Nederland, of vestigden zich hier voor het eerst (KNIL).

Bron: Legermuseum / oud-adjudant KMar Arie van Veen


Ga verder naar de foto's

Terug naar de categorieën

 

 

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems