Nieuws

Contactdag KW III kazerne meer dan geslaagd. (4-11-2010)

Veel oudgedienden van de KMar hebben de wens om ooit nog eens een keer over de Koning Willem III kazerne te kunnen rondlopen. Daar waar hun beroepscarrière of militaire dienstplicht begon.
Voor een aantal ging die wens dit jaar op 22 april en 3 november in vervulling.
De Stichting Marechaussee Contact (SMC) organiseert ieder jaar reünies en contactdagen. Eind vorig jaar ondernam de reüniecommissie van de SMC een poging om in 2010 eens een contactdag op de KW III te houden. Dat zoiets geen kwestie is van een telefoontje naar de wacht met de mededeling: "we komen er aan met een paar honderd man", dat moge duidelijk zijn. Op de eerste plaats moet de commandant van het opleidingscentrum (LOKKMar) zijn goedkeuring geven en dienen er vervolgens behoorlijk wat organisatorische maatregelen te worden genomen. De commandant kolonel Ruud Dirkzwager stond direct positief tegenover het plan van de SMC en hij had er dan ook geen bezwaar tegen dat zo'n ontmoetingsdag op zijn terrein werd gehouden. Vanaf dat moment konden de voorbereidingen beginnen en werd er veelvuldig overleg gepleegd met de rechterhand van de kolonel, de LOKKMar-adjudant.

Bord KW III kazerne

De datum 22 april werd geprikt en de aankondiging dat men zich kon opgeven voor het bezoek aan de KW III kazerne werd gepubliceerd. Voortekenen wezen er al op dat de belangstelling groot zou zijn. In overleg met de LOKKMar-adjudant werd het maximum aantal deelnemers om organisatoriche redenen vastgesteld op 100. Binnen een paar dagen waren er 100 aanmeldingen binnen en de dagen daarna bleven belangstellenden zich aanmelden. Weer was er overleg met het LOKKMar nodig, want voor de tientallen die zouden moeten afvallen, moest toch wel een oplossing gevonden worden. De commandant gaf toestemming om dit jaar een tweede contactdag te organiseren.
Met een wachtlijst van zo'n veertig personen was na aankondiging van de tweede contactdag het maximum van 100 ook al snel bereikt.

De voorzitter van de reüniecommissie van de SMC oud-adjudant Roel Gras, kwam ondertussen met een positief bericht voor het jaar 2011. Ook voor het volgende jaar heeft kolonel Dirkzwager zijn toestemming gegeven om tweemaal een contactdag op het LOKKMar te mogen houden. Een goede zaak dat de kolonel begrip heeft voor het feit dat veel wapenbroeders nog wel eens terug willen naar de plaats waar het allemaal is begonnen, onze bakermat, onze Koning Willem III kazerne.

Op woensdag 3 november ging de poort voor de 100 deelnemers (50% beroeps, 50% dienstplichtig) open en mocht de square die dag als parkeerplaats(!) gebruikt worden. Dit tot ergenis van de vele oudgedienden die het een soort van heiligschennis vinden als de square voor andere doeleinden gebruikt wordt dan voor exercities en plechtigheden. 
De zoveelste deelnemer parkeert zijn auto aarzelend op de square. De voormalig marechaussee stapt uit, kijkt om en zegt: "Zo, dus tegenwoordig wordt de square ook gebruikt als parkeerplaats! Op de plaats waar ik uren heb lopen stampen totdat de wormen uit de grond kwamen! Op het commando 'halt' werd de voet zo hard neergezet, dat je het tot in je kruis voelde! Wat klonk en galmde dat mooi hier tussen die gebouwen. Na een paar dagen oefenen, zette de hele compagnie de voet met één klap neer, prachtig! En nu......? Een parkeerplaats meneer!"
Eenmaal binnen in het KEK gebouw (Keuken-Eetzaal-Kantine) vervolgt de bejaarde man: "En als je vroeger het lef had om maar één poot op de square te zetten als je daar niks te zoeken had en iemand van het kader betrapte je, dan kon je voor straf 's avonds een paar rondjes om de square marcheren!"

Evenals op de eerste contactdag op 22 april, was er op 3 november een leuk programma georganiseerd. De projectofficier verbouwing en renovatie van de kazerne, kap bd Grietzen de Ruiter gaf een boeiende uiteenzetting over het verleden, heden en toekomst van onze bakermat. Hij ging uitvoerig in op zaken die je tegenkomt als je een gebouwencomplex als de Koning Willem III moet gaan renoveren en verbouwen maar dat het uiterlijk van de monumentale gebouwen precies zo teruggebracht moet worden als bij de oplevering in 1939. Uitermate interessant en bijna een uur lang had de projectofficier een zeer aandachtig luisterende groep voor zich!
(Op deze site kun je op de hoogte blijven van de renovatie en verbouwing)
Een door Paresto goed verzorgde lunch sloot het ochtendgedeelte af en 's middags werd onder commando van maar liefst vier adjudanten een rondgang langs -en hier en daar in- de gebouwen van de Koning Willem III gemaakt.
Velen bleven daarna nog even "plakken" om maar zoveel mogelijk nostalgie op te snuiven. Maar om 16.00 uur was het einde oefening en verdwenen de auto's van de square en kon een groep marechausseebeveiligers in opleiding beginnen met een oefening exerceren met de sabel. Dit keer dus mannen en vrouwen die de square niet misbruikten. Maar de arm tot aan de schouder, het gestamp en een brullende wachtmeester zoals dat vroeger was, dat is er niet meer bij. Tijden veranderen, maar helaas tradities en disciplines ook.

Wil je volgend jaar ook een rondje Koning Willem III lopen, houd dan de site van de SMC in de gaten of de rubriek "Reünies" op deze site.

De webmaster van de Stichting Marechaussee Contact Roel Bouwman was die dag ook aanwezig en hij heeft een fotoreportage gemaakt die op de SMC site te bekijken is.



 

Andere nieuwsberichten:

CDA bepleit herinvoering dienstplicht: ‘Maakt ons sterker en weerbaarder’ (19-4-2024)
Duitsland bereidt leger voor op mogelijke oorlog (16-4-2024)
Nieuwe artistiek leider van het Orkest der Koninklijke Marechaussee (9-4-2024)
Dienstplicht terug? Op de Veluwe zorgde het voor levendigheid (4-4-2024)
Studenten kunnen zo het leger in (13-3-2024)
Is het 'dienjaar' de oplossing voor het grote personeelstekort bij Defensie? (12-2-2024)
Een op de drie jongeren is bereid een jaar in het leger te gaan (12-2-2024)
Duitsland denkt aan herinvoering militaire dienstplicht (2-2-2024)
Steeds luidere roep om groter leger: 'Overweeg herinvoering dienstplicht' (25-1-2024)
Marechausseemuseum in Buren wordt opgeheven (5-12-2023)
It's Christmas, kerstconcert KMar (21-11-2023)
Dienjaarmilitairen ronden 'groene' deel opleiding af (10-11-2023)
Eerste lichting aan de slag als dienjaarmilitair (9-9-2023)
Nieuwe commandant Koninklijke Marechaussee (5-9-2023)
Commandant der strijdkrachten: 'Krijgsmacht niet geholpen met invoeren dienstplicht' (10-8-2023)
Ophef over benoeming burgervrouw (65) tot KMar-baas: “Middelvinger naar capabele militairen” (28-7-2023)
Twee lintjes voor (oud-)collega's marechaussee (26-4-2023)
Nieuwe commandant voor Opleidings- en Trainingscentrum Koninklijke Marechaussee (OTCKMar) (26-4-2023)
Oude tijden herleven: Oprichting marechaussee-eskadrons (6-4-2023)
Koninklijke Marechaussee 25 jaar zelfstandig krijgsmachtdeel (23-3-2023)
Meerderheid vindt staat van ons leger slecht: we moeten snel voldoen aan de NAVO-norm en de dienstplicht bespreken (16-2-2023)
Minister Hoekstra pleit voor herinvoering dienstplicht: 'Wordt Nederland beter van' (4-2-2023)
Marechaussee krijgt weer militaire politietaken (21-1-2023)
Dienstplicht is een vorm van slavernij (15-1-2023)

Nieuwsberichten van voor 2023

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems