Anekdotes en (sterke) verhalen

Stiekem een baret dragen. Door mar Henk Meerdink, lichting 65-4

Henk MeerdinkVanaf het midden van de jaren zestig tot de beginjaren zeventig, behoorde de baret niet tot de standaard uitrusting van de KMar. Een paar duizend dienstplichtige marechaussees hebben nooit een baret gedragen. Zowel tijdens de opleiding als bij de parate troepen werd er bij het "pakkie net" de platte pet gedragen. Droeg je het gevechtspak of de overall, dan had je het bekende bollenpetje op. Dit was zowel tijdens de opleiding als bij de parate troepen het geval.
Maar er waren toch marechaussees die -om verschillende redenen- graag een baret wilde dragen i.p.v. die platte pet. Dus werd er soms behoorlijk wat moeite gedaan om aan een oude KMar baret uit de beginjaren zestig te komen. Want in die jaren werd zowel de baret als de platte pet gedragen.

Mar Henk Meerdink van de lichtingploeg 65-4 was zo iemand die liever een baret op had dan een pet. Aan de vorm van de pet kon je zien of je nog een bol was of er al een tijdje op had zitten. Om een nieuwe pet een beetje "oud" te laten lijken, werden er de nodige trucs uitgehaald.
Hier het relaas van mar Meerdink.

"Zie de punt (afdak) in de pet, een doodzonde, daarentegen zie de meer dan uitnemend gepoetste schoenen. Is mij tot op heden nooit meer gelukt. Overigens was de punt in de pet met de omgekrulde randen (gemaakt met een natte handdoek) redelijk gangbaar bij de C-101 Marbat als ik mij goed herinner.
Overigens heb ik tijdens mij parate tijd een originele blauwe marechaussee-baret gedragen die ik via via op de kop had getikt. In mijn Baret (oud)tijd werd die niet meer bij de PSU verstrekt. De platte pet deed mij teveel aan beroeps denken, vandaar. Ik kreeg op het station Apeldoorn ooit een rapport van een beroepsmarechaussee voor het dragen  van die baret. Aangezien nergens bleek dat dat hoofddeksel niet meer gedragen mocht worden kon de cc kapitein van Zuijdam mij daarvoor geen straf opleggen hoe graag hij dat ook zou hebben gedaan. Daarna kwam er een dienstorder dat dienstplichtig personeel (buiten de kazerne) geen baret mocht dragen. Daar heb ik mij overigens nooit iets van aangetrokken. Terzijde zij opgemerkt dat ik de baret nog steeds in mijn bezit heb. Wat een prachtige herinnering!"

Baret

Heden ten dage is het mogen dragen van de marechaussee-baret nog steeds zo'n eer, dat cdt Koninklijke Marechaussee Luitenant-generaal Van Putten soms aan het einde van de militaire opleiding persoonlijk de baretten komt uitreiken.



Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems