Anekdotes en (sterke) verhalen

Ontgroening in Harderwijk. Door dpl wmr Peter van der Werff, lichting 54-5

In januari 1956 werd een deel van 181 Krijgsgevangenen Bewaking en Afvoer Compagnie uit Nunspeet overgeplaatst naar 4DMC, gelegen in de WGF kazerne in Harderwijk. Het was een strenge winter met veel sneeuw.
Was er in Nunspeet niet veel voor ons te doen bij gebrek aan krijgsgevangenen, ook in Harderwijk hadden we door het winterweer niet veel omhanden. Als er ’s avonds niets te doen valt, ga je zelf wat verzinnen. Zo werden op een avond een aantal infanterie-sergeanten die pas paraat waren geworden en ook in de WGF gelegerd waren, te pakken genomen.
Beneden in de hal van het gebouw, waar we gelegerd waren hadden we een aantal tafels in een rij opgesteld. De sergeanten werd verteld dat we een aantal formaliteiten moesten verrichten om hen in het register van dienstplichtige onderofficieren te kunnen inschrijven. Eén voor één moesten ze langs de tafels lopen en een aantal onzinnige vragen beantwoorden. Het hoogtepunt van de "ontgroening" was het nemen van vingerafdrukken van alle tien vingers en tot slot het afnemen van de voetafdrukken. Hiervoor moesten de schoenen en sokken uit en werden de voetzolen met stempelinkt ingesmeerd, waarna ieders voet op een blanco vel papier geplaatst moest worden.
De volgende dag was het tot hen doorgedrongen dat de hele poppenkast van de vorige avond flauwekul was geweest.
Hoe de stempelinkt verwijderd werd, weet ik niet. Ieder van de "slachtoffers" nam het sportief op en kon er wel om lachen.



Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems