Anekdotes en (sterke) verhalen

1 April. Door mar Jaap Davids Blumink, lichting 53-1

Het was 1 april 1954. Wij, drie wachtmeesters van de lichting 53-1,  waren bijna aan het einde van onze opleiding tot reserveofficier. We waren met z’n drieën gelegerd in een kamer in een van de gebouwen van de Koning Willem III. Die kamer lag op de eerste verdieping aan de voorzijde.
We hadden voor de veldoefening op deze dag ondermeer een paar oefenhandgranaten gekregen. (Zo’n oefenhandgranaat is eigenlijk een heel groot rotje dat bij het ontploffen een vreselijk knal geeft.)
Onze compagniescommandant (CC) had er al een paar keer op gezinspeeld dat het vandaag “1 april is”. Er was tot nu toe gelukkig niets ten koste van ons voorgevallen.
‘s Avonds lagen we al vroeg, uitgeteld op bed. We sliepen al vroeg de slaap der rechtvaardigen.
Opeens een daverende knal in onze kamer! Stijf van schrik zaten we alle drie klaarwakker overeind. Wat was er gebeurd? Was er geschoten? Het was nog donker. Hoe laat was ‘t? Op deze laatste vraag hadden we gauw het antwoord: het was bijna twaalf uur. Het antwoord op de andere vragen wisten we ook heel snel. De CC stond namelijk buiten, onder ons raam, aan de officier van piket uitgebreid te vertellen hoe succesvol hij zijn drie leerlingen te pakken had genomen met zijn 1-aprilgrap: hij had een oefenhandgranaat op de kamer tot ontploffing gebracht. Ha!Ha!Ha!
Wij vonden dat we dat niet zondermeer over onze kant konden laten gaan. Ik had nog een oefenhandgranaat niet ingeleverd en in mijn kast bewaard! Dit was de oplossing. Door het bovenraampje van onze kamer lieten een van ons de aangestoken handgranaat pal achter de CC en de officier van piket vallen. Ze sprongen een gat in de lucht toen onze granaat met een daverende knal zijn werk deed.
De CC stoof even later onze kamer binnen. We moesten de volgende morgen direct op rapport komen. Daar kregen we onze straf te horen: van ieder werd twee dagen soldij ingehouden wegens “het onrechtmatig gebruik van een oefenhandgranaat”. “Rekening man” heette dat, geloof ik. Dat de CC het ook had gedaan, was als 1-aprilgrap geoorloofd. Bij ons was het echter 0.07 uur op 2 april 1954…

_______________________________________________________________

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems