Anekdotes en (sterke) verhalen

Einde van de schietbaan in het Orderbos. Door kapitein bd Joop Rump

Op 30 augustus 1990 werd de schietbaan in het Orderbos te Apeldoorn officieel "dicht geschoten". Ed van Everdingen2Met verschillende handvuurwapens bracht adjudant-onderofficier Evert van Everdingen al knallend een langdurig tijdperk tot een verleden. Menig marechaussee (zowel beroeps als dienstplichtig) bewaart aan die periode  tijdens zijn opleiding daar goede en minder goede herinneringen aan. Het was daar altijd te nat, te koud of te droog. De ene keer banjeren door de hoge sneeuw en een andere keer waren er tropische omstandigheden. Liep alles niet gesmeerd dan op de terugweg nog maar een extra wielerbaantje pikken, een  tractatie van de wachtmeester!

En dan de standaard grappen en grollen van de instructeurs: "Wie heeft er een motorrijbewijs?" "Ik", zegt mar Vrolijk. "Goed beste jongen, pak de dienstfiets en haal de vlaggen maar even op die de baan afbakenen". Voorlopig was hij een poos onderweg en moest hij het nuttigen van de gevulde koek of sprits met Fanta nog even uitstellen!
Wie kent de verhalen niet van het ophalen uit de schijvenloods van de "koperenhulsenraper"!?

Het is bijna alweer zeventien jaar geleden, maar de herinnering blijft aan de tijd dat een ieder voor het eerst, na uren droogoefenen, de vinger kromde en vergezeld van een stoot adrenaline, vuurde. Je was een echte soldaat en schreef die historische gebeurtenis bij in je dagboek.

Schietbaan Orderbos sterke verhalenNu in het Orderbos, kent en vindt men zijn standplaats zelfs niet meer. De schietbaan is één geworden met de natuur en is de rust in het Ordense teruggekeerd.


 

Op deze foto van mar Wil Schobbe (81-6) is de schietbaan vol in bedrijf.






 

Deze foto van kap bd Frans Beerman laat zien wat er uiteindelijk van de schietbaan geworden is:
een hondenuitlaatplaats!

 

 


 

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems