Anekdotes en (sterke) verhalen

Illegale grensoverschrijding? Door dpl wmr Peter J. van der Werff, lichting 54-5

Bij mijn laatste bezoek aan de Koning Willem III kazerne, schoot mij bij het passeren van de (iets verplaatste) slagboom een gebeurtenis te binnen die vermoedelijk plaats vond in de zomer van 1955.
In een krantenartikeltje uit die tijd stond het verhaal van een jonge vrouw, afkomstig uit de grensstreek in het oosten van ons land.
Zij was in betrekking bij mensen in Apeldoorn of werkte mogelijk ergens in de horeca. Geografische kennis van haar nieuwe woonomgeving was niet haar sterkste punt of ontbrak volledig.
Op een van haar vrije middagen was zij gaan wandelen en was de weg kwijt geraakt. Ze kwam al dwalend terecht bij de poort van de Koning Willem III kazerne. Ze liep daar een poosje schichtig kijkend, schijnbaar doelloos, heen en weer.

Poort KW III
Plotseling, toen de op wacht staande marechaussee zijn rug naar de straatkant keerde, rende ze naar de slagboom en vóór hij haar kon tegenhouden dook ze onder de boom door en bevond zich op het kazerneterrein.
Opgelucht riep ze: "Nu ben ik gelukkig weer in Nederland." De vrouw die vanuit haar woongebied bekend was met een grensovergang met slagboom en een marechaussee erbij, wist niet meer waar ze was. Ze kon de weg terug niet meer vinden en meende per ongeluk, zonder paspoort, op Duits grondgebied terecht te zijn gekomen.

Terug naar overzicht

Specials

Schutsvrouwe der Koninklijke Marechaussee
Verbouwing Koning Willem III kazerne 2008 - 2020
Anekdotes en (sterke) verhalen

Donaties

Steun deze website. Klik hier voor meer informatie.


Advertentie

MarechausseeNostalgie op Facebook

Volg ons op Facebook

Website door Dinkel Systems